sobota 8. července 2017

Kytičkování


Tak už jsem taky podlehla kouzlu "kytičkování".
Může za to byt, který mám stále potřebu přikrášlovat a taky fakt, že je tu všude spousta lučních květin.
Rostou podél silnice, na trávě kolem cesty do města, jsou všude a je jich tolik, že nemám ani špatné svědomí sem tam nějakou ukrást do vázy. I když z představy, že bych si uštípla třeba růži, mě pořád mrazí za krkem. :))


Vlastně se poprvé učím "vázat" kytice a většinou to spočívá v tom, že natrhám hrst bylin podobné barvy a nějak náhodně je píchnu do vázy. Občas poslouchám, že nosím domů pěkný bordel, ale holt nikdo učený z nebe nespadl.


Vázičky dělám ze všeho, protože oficiálně nemáme žádné. Lahvičky od alkoholu, hrníčky... oblíbila jsem si pítko z Karlových Varů, které díky kytičkám taky vypadá o něco použitelněji a ozdobnou kořenku s keramickou zátkou, ve které byl předtím hřebíček.




 Jitrocel je dnešní úlovek, nikdy jsem si nevšimla, že kvete do fialova. Tyhle chlupaté pichlavé ocásky mě ve vázičce uchvátily stejně jako posledně bělotrn.



Má to ale i stinné stránky, dvakrát denně utírám po celém domě pyl, který je speciálně na tmavém dřevě jako pěst na oko. 


Asi si s sebou na procházku začnu nosit rybičkový nožík. Některé květiny se prostě jen tak nechtějí nechat unést a to potom u chodníku zápasím se stonkem, který má asi dva milimetry a stejně mě přepere. 

PS: Netušíte někdo, jestli se dá jitrocelový čaj připravit i z čerstvých listů? Prý je výborný na kašel, ale dočetla jsem se, že se dělá z jitrocele sušeného. A než já to tu nasuším, vykašlu si plíce...




13 komentářů:

  1. Aj ja sa učím, trochu na svojej záhradke, idú mi byliny a levanduľa s mätou.
    Je mi to tak sympatické:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Levandule je nádherná v jakémkoli stavu a kytičky co byt zároveň provoní, jsou stejně nejlepší. ♥ Děkuji za komentář a hodně štěstí s vázáním! :)

      Vymazat
  2. Čaj se dělá ze sušeného jitrocele.Čerstvý jitrocel se používá k hojení ran a na výrobu sirupů.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to tušila... bohužel se svými schopnostmi dřív podpálím byt, než vyrobím sirup.
      Děkuji za radu i komentář a přeji krásný den! :)

      Vymazat
    2. Sirup ako koluje na blogoch je sympatický:necelé polkilo trstinového, viac ako pollitra vody, dve hrste bylín, citrón, bio alebo umytý, nakrájaný, zovrieť, odstaviť, odstáť, v tme, v chlade, na druhý deň scediť...robila som tak šalviový, ak treba, dúfam, že ma niekto opraví.

      Vymazat
  3. Mam to s kytickama podobne a myslim, ze se ani nijak vazat nemusi, proste je dat do vazy a ony spolu vzdy vypadaji nadherne:-). M.

    OdpovědětVymazat
  4. Jitrocel v kořence od hřebíčku vypadá parádně! A přivedlas mě na myšlenku - mám tak ráda květiny ve vázičce na stole proto, že se mi to u nás nijak extra nelíbí? Možná... Chci se odvážit pořídit víc živých květin, ale když já se o ně tak nějak předem bojím. Jsem lajdák a navíc laik, blbá kombinace :) Každopádně přeju brzké uzdravení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně ti rozumím, než si pořídím něco v květináči, půl roku studuju, jestli se o to zvládnu postarat. Když kytka začne umírat a ještě ji několik týdnů marně zachraňuješ a nakonec je to stejně zbytečné... brr!
      Na druhou stranu, když se u mě něčemu vážně daří, je to neskutečná radost. :)) Takže jdi do toho!

      Vymazat
  5. Krásne si to doma zdobíš.Ja som na tom podobne, tiež ma často srdco bolí, keď mám čosi utrhnúť, len ak je burín fakt veľa,doprajem si kytičku. Ale drahý vždy frfle, že je z toho neporiadok a peľ po dome.
    Krásne "vázičky".

    A myslím že z čerstvého skorocelu bude čaj ešte lepší, len treba upraviť dávkovanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím přesně, kde je ta hranice, ale i když mám u většiny rostlin pocit, že se trhat prostě nemají, některé mi to "dovolí". :)
      Co se týče jitrocele, nakonec jsem si řekla, že mi to ublížit nemůže a vyvařila pár čerstvých listů. Neublížilo, ale asi ani nepomohlo. :D A chutná trochu jako přezrálý hrách.

      Vymazat
  6. Tož vítej v květinovém klubu:-) A bacha, tahle záliba se rychle prohlubuje a občas hraničí s posedlostí...:-) P.

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych si ten čaj z čerstvého jitrocele klidně udělala. Sušený je účinnější, ale my v létě děláme doma pravidelně čaje z čerstvých bylin a jsou taky výborné. Právě jsem počínající nachlazení dcerky vyléčila čajem z tymiánu a šalvěje.
    Květiny jsou nádherné!

    OdpovědětVymazat
  8. Nikdy bych neřekla, že bude jitrocel ve váze tak fotogenický...
    Henrieta

    OdpovědětVymazat