1) protože vařím málo a špatně
2) protože všechno jídlo sním před finálním vyfocením
Ale! Jeden recept vám doporučím i já, abyste si nemysleli, že neumím ani zapnout troubu. (Máme plynovou a s každým dalším použitím klesá má potřeba zápalek nutných k jejímu zprovoznění.)
Shodou okolností jsem ho nedávno doporučila Marcel a o pár dní později na mě v obchodě mrkala z regálu zlevněná brokolice. A bylo vymalováno.
Zapečená brokolice se sýrem je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, je to rychlá a efektivní příloha, ale já obvykle dělám celý pekáč a zbaštím to na posezení třeba místo večeře.
Budeme potřebovat:
1 brokolici
1 lžíci soli
Eidam
Zapékací misku
Máslo
Postup:
Brokolici očistíme a důkladně omyjeme, tvrdou slupku kolem košťálu je potřeba okrájet. Rozdělíme na několik velkých růžiček (ne zbytečně drobných) a povaříme cca 10 minut v osolené vodě (cca 1 lžíce).
Uvařenou brokolici naskládáme do máslem vytřené zapékací mísy, nejlépe tak, aby mezi růžičkami nevzniklo zbytečně moc prostoru.
Posypeme nastrouhaným sýrem, nebo poklademe celými plátky eidamu.
Pečeme zhruba 15 minut na 150°, tak aby se sýr rovnoměrně roztekl a zapekl do brokolice.
(A tady chybí fotka hotového krásně ozdobeného jídla na talíři. Aneb: prostě jsem to snědla.)I když pochybuji, že by některou z vás kuchařek oslnil můj recept s brokolicí, třeba vás inspiruje k nějakému zběsilému zapékání. :))
Mě tedy víc než zdravá brokolice zaujalo puntíkaté autíčko na poličce ;-)
OdpovědětVymazatJé, to mě těší, já ho vyfotila spíš omylem. :)) to je moje památeční BMW, možná se o něm zmíním v příštím článku, když na sebe tak upozorňuje. :D
VymazatA že je ta brokolice zdravá, to mě kupodivu vůbec nenapadlo. Mohla jsem tomu dát štítek "vegetariánské", hned by to mělo větší hodnotu!
Čtverečky na zapékací míse a puntíky na autíčku na poličce :-) To zaujalo mě. Brokolici miluju v jakékoliv podobě!
OdpovědětVymazatJá taky! A přitom je to spíš neoblíbená zelenina. Když je čerstvá a měkká, klidně ji křoupu i syrovou. :) Zapékací misku jsem dostala k novému bytu a používám ji pořád a na všechno. Jen ty buchty jsou z ní zbytečně malé. :D
VymazatTak za mě v tomto příspěvku vede jetel!:-)
OdpovědětVymazatVe váze vypadá pěkně a detaily celé kytice jsi krásně nafotila.
Henrieta
Já dávám pod sýr ještě na plátky rajčata a zapeču - taky dobrota.Brokolici miluju ♥
OdpovědětVymazatTo zní prima! Díky za nápad, příště to určitě zkusím. :)
VymazatKyticka krasna, brokolice taky, ta barva me proste desne laka, jen ja s ni spis oparne:-). Dekuji za zminku. Ja si na Tebe vcera vzpomnela, kdyz jsem malovala na kameny. Jsi proste strasne sikovna, takove titerne obrazky, co mam na magnetech od Tebe, to je proste dokonale umeni! Fakt! M.
OdpovědětVymazatHezký tip, brokolici můžu snad na všechny způsoby!
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU
Já zas nemůžu být food bloggerka, krom toho, že nerada vařím a vařit neumím, proto, že když už vařím, tak mě otravuje zdržovat se u toho focením. Takže já jsem zas ta, co si raději vyfotí výsledný produkt, ale proces ne. A jetelu to ve vázičce sluší!
OdpovědětVymazat